Tänker skriva några ord om vars om ett gäng böcker som blivit stående i hyllan som bloggämnen under en längre tid. Om jag avverkar dem under en och samma hatt kan de sedan få sin plats i den vanliga bokhyllan, i och för sig redan överfull, men ändå.
Stellan Björcks bok ”Dynastin Stenbeck” är en intressant bok om finansmannen Jan Stenbeck som for fram i medievärlden. Läsvärd framställning, mitt bestående intryck var den om hur man mellan de inflytelserika familjerna bildar band och delar ut poster i bolagens styrelser ofta välbetalda sådana. På så sätt konsolideras inflytande i den svenska finansvärlden inom en ganska liten sfär.
http://blog.zaramis.se/2008/07/27/dagens-15-familjer/
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2529219.ece
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/sa-har-mycket-far-finansfamiljerna_7002409.svd
För länge sedan fick jag med mig boken ”Vägval vänster” en antologi med olika texter kring vänsterns utmaningar och ödesfrågor. Det är en debattbok och frågeställningarna har väl inte mist aktualitet, eftersom vänstern i Sverige fortfarande lever på undantag i ett borgerligt massmediabrus. Titlarna på artiklarna säger det mesta, övernationell demokrati behövs för att möta de globala utmaningarna, frivilliga insatser i socialtjänsten – var går gränsen?, facklig strategi för hållbara jobb, är några exempel på vad som avhandlas. Inom varje artikelämne fortsätter debatten men jag tyckte att alla skribenter i denna bok hade läsvärda framställningar.
Jag tyckte att Vägvalvänster personerna hade lite väl bråttom, mycket av det de ville, gröna frågor och feminism har vässats med de senare partikongresserna. Tyckte också att de ibland sneddade förbi den normala partidemokratin, nu har en hel del lämnat, men gröna frågor och feminism är viktigare än någonsin. Här några länkar till en historieskrivning om Vägval Vänster.
http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4gval_V%C3%A4nster
http://www.fria.nu/artikel/80188
http://www.dagensarena.se/opinion/vagval-vanster/
Om man tror att ekonomi är tråkigt så får man läsa Tim Harfords ”The undercover economist” och Stepehn D Levitt & Stephen J Dubners ”Freakonomics”. De skriver underhållande anekdoter om hur ekonomiska beslut vägleder folk utan att man kanske övervägt det medvetet. Men det är författare som är väl insatta i hur marknadsföring och marknader fungerar och roliga ibland raljerande beskrivningar över vad som styr konsumenters och företagens handlande. Här nedan har jag samlat länkar till intressanta sajter om ekonomi även till de som hör ihop med nämnda böcker.
http://viharraknatpadethar.se/2011/12/lar-dig-ekonomi
http://krugman.blogs.nytimes.com/?8dpc
http://freakonomics.blogs.nytimes.com/
http://timharford.com/books/undercovereconomist/
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/david-graeber-debt-the-first-5000-years
Till slut något helt annat Hans Furuhagens ”Bibelen och arkeologerna” är en välskriven översikt för tillståndet mellan biblens texter och forskningens insikter. Länge har arkeologerna arbetat i spåren efter texterna i Bibeln för att utröna vad som kan vara myt eller sanning av texterna. En del av forskningen rör även själva grundmaterialen till bibelns disparata textmaterial. En oerhört intressant sammanställning.
Uppdatering 120802: I Folkvett nr 1/2011 har religionsvetaren Christer Hedin skrivit en essä ”Med spade och bibel i det Heliga landet” om Furuhagens bok med lite utvikningar, kritik, rättelser och kompletteringar som kan vara bra att känna till.
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/hans-furuhagen-bibeln-och-arkeologerna
Kommentera