Det finns många sorters föreningar, ett tag hade jag medlemskap i en ganska stor mängd både kommersiella och ideella föreningar. Men några snåla studiesäsonger tog ner antalet rejält.
Idag återstår ett mindre antal som känns viktiga. Ett av dem som jag ogärna skulle överge idag är föreningen Vetenskap och Folkbildning. Nyandlighet och all möjlig slags hokuspokus, bluffmakeri, healing, troll och andar är populärt igen, tyvärr inte alltid som lustifikationer en lat söndagseftermiddag utan på riktigt.
Då känns det viktigt med en förening som sorterar i vad som är tro och vad som är vetenskap. Tyvärr är det så att inte ens välutbildade människor har ordning på världsbilden alltid. För min del anser jag att det som vetenskapen påvisar är nog så intressant och mystifierande att man inte behöver dikta därutöver. Det finns också vetenskapsteoretiska motsättningar som ger en osäkerhet om vad man bevisar och varför och fenomen som behöver mera empiri för att säkerställas som vetande. I allt det finns tillräckliga utmaningar för det mänskliga intellektet för att slippa hålla sig på en nivå av muntlig tradition.
Medlemskapet ger dig inbjudningar till intressanta föreläsningar och tidningen Folkvett. I två senaste jag läst, nummer 3 och 4 från 2011, var det flera bra artiklar. I nummer 3 hittar jag en klimatartikel, en om motståndet från nazikretsar till Einsteins relativitetsteori, om nazisternas stora svårigheter att bestämma vem som som är jude, med flera artiklar och notiser. I nummer 4 en fascinerande artikel om studiet om påhittade djur och deras roll i mytologi och historia, hur äldre kinesisk kultur till exempel kunde beskriva geografiska betingelser i liknelser om drakar och andra väsen. I vår nära historia användes radioaktivitet som rena hälsokuren, tills patienterna blev sjuka åtminstone berättar en artikel om. Vi borde nog vara gladare för våra tråkiga kontrollorgan som livsmedelsverket och socialstyrelsen, än vi tänker på till dagligdags…
Sedan är det också en artikel om hur en kommun slösar bort skattepengar på en sjuk människa utan att ta hänsyn till vad vi kan bevisa vetenskapligt idag. Sista större artikeln är en intressant rapport från en stor skeptikerkonferens i USA.
Att vara skeptisk är sunt tills man har tillräckligt med bevis för sin sak…
Hellre vetande än tro
08/02/2012 av seppojl
Ursäkta, men jag förstår uppriktigt sagt inte vad det är du vill få sagt med denna artikel.
Ja, texten vinglar lite hit och dit, men poängen borde vara att människan för sitt vetande borde förlita sig till det empiriskt bevisbara…