Budget för 7000 anställda och 92000 invånare var på bordet i kommunfullmäktige för Gävle. I grunden är inte skillnaderna stora på ett sätt mellan rödgröna och borgerliga budgetar. Man drivs av liknade förutsättningar och nödvändigheten att få fram liknande tjänster till kommunens invånare. Kommunens anställda gör den stora delen av arbetet för politikerna gäller det att hitta rätt prioriteringar och initiera utvecklingsarbete. Så är det även i Gävle kommun, prislappen på budgeten för de olika budgetförslagen flyttar runt en bråkdel av kommunens cirka 5000 miljoner kronor.
Men det finns en grundläggande ideologisk skillnad mellan de två blocken i politiken. Dagens borgerlighet är injekterade av nyliberal ideologi och står som en man för borgarklassens expansion in i den offentliga ekonomin.
Under ett mantra som heter att all verksamhet görs effektivare och rationellare i privat regi överförs offentliga verksamheter och offentliga resurser till privata kapitalintressen.
Ideologin är så stark att när kartan inte stämmer med terrängen så avskedar man kartritaren. När Svenskt näringsliv gjorde en undersökning om den privata verksamheten var effektivare än den vanliga offentliga så hittades det inga direkta belägg snarare en tendens till det motsatta. Utredningschefen råkade referera denna undersökning i media och fick gå.
På liknande sätt gömdes SKL:s (organisationen för Sveriges kommuner och landsting) stora undersökning om vad folket tyckte om privatiseringar och skattefinansierad omsorg, vård och skola. Det var nog bara de rödgröna partierna som fick höra att folk i grunden gillade den offentliga vården och inte hade någon ideologisk drift att privatisera den, dessutom angav man att man kan tänka sig lite högre skatter om pengarna går till verksamheterna inom vård, omsorg och skola.
I andra borgerligt styrda kommuner har främst moderater haft så bråttom att sälja ut offentliga tillgångar att man glömmer bort att ta betalt för de resurser man överför till privata händer. Därmed har man i och för sig skapat ett antal lyckliga miljonärer men jag tycker inte det är klok användning av våra skattepengar.
I Gävle har den samlade rödgröna majoriteten lagt en budget som inte innehåller några större lyft, eftersom skatteinkomsterna och statsbidrag beräknas minska kommande år. Den största samtalspunkten kommer att bli de 53 miljoner omsorgsnämnden får dra ned. Nämnden har som avsikt att klara det utan att behöva dra in på personal i närheten av våra äldre, utan ska klara målet med administrationsåtgärder. Naturligtvis är facken inte helt övertygade om det. Kommunfullmäktige fick en namnlista med över 2000 underskrifter, och det är bra, man ska påverka så att nämnden håller sig på den väg man utlovat.
Kommentera