Många har kommenterat Steve Jobs avgång som VD för Apple. Han ska i framtiden enbart vara styrelsens ordförande och VD-skapet övertas av Tim Cook. Det finns många historier om Jobs som chef, några handlar om att det bara är ”för mycket” med rastlös energi och koleriska utbrott, andra vittnar om att han lägger sig i varje liten detalj av Apples produkter. En historia läste jag nyss om hur han väckte upp en anställd på en lördagsmorgon för att be denne ta itu med att den gula gradienten på det andra o:et i Google var fel på ikonen i iPhone…
Att Apple är intensivt upptaget med form och design ser man på deras produkter och det upplever man med fingrarna också. För mig förefaller det märkligt att Apples framgångar med design påverkat marknaden för grå och svarta burkar så väldigt lite. Fast någon enstaka PC-modell har jag tyckt var snygg också.
Men jag skulle komma fram till rubriken, jag tror inte framgången för Apple finns i formen eller prylarna i sig, utan det som händer i en användares huvud när man arbetar med Apple produkter. Det är här den noggranna bevakningen av användarupplevelsen belönas och i de flesta fall klistrar användaren till Apple produkten. I några få fall har jag upplevt det angenäma flödet av saker som finns på rätt ställen och fungerar som man tänker med en Win-PC, men oftast inte.
Det skapar en tillvänjning och tillit till produkten utöver det vanliga. Fast jag kan tillstå att den kedjan av tillit var bruten ett tag i undantagstillståndet mellan system 9 och 10. Då tänkte jag att nästa hemmadator blir en XP-maskin, fast jag hade en bärbar på jobbet med MacOS 8.6, en otroligt pålitlig arbetshäst. Men så blev fusionen mellan Next och system 9 klar. När det var dags för mig att byta dator så var också 10.2 klar, ett operativsystem benämnt Jaguar, den första riktigt elaka katten i en serie av förträffliga kattdjur som jag hållit mig till sedan dess.
Frågan är då om Apple kommer att lyckas behålla sitt fokus på användarupplevelsen utan en manisk Jobs. Det svåra med forskning och utveckling är att sålla fram den idé som kommer att bära ända fram. Även Apple har en rad av misslyckade lanseringar tidigare bakom sig och emellanåt har idéerna och produkterna spretat åt alla håll samtidigt. Är Tim Cook mannen som håller idéflödet i en framgångsrik fåra? Det kan bara framtiden utvisa. För de närmaste tre åren lär det finnas en stig att följa för produkter som redan finns i portföljen. Men det finns ingen anledning att underskatta konkurrensen. Rätt som det är tar en stor datortillverkare Ubuntu under sina vingars beskydd och börjar pumpa marknaden med samarbetsmaskiner… Eller så händer det andra dramatiska utvecklingssprång utanför Apples stängda fabriksgrindar. Men än så länge tycker jag att konkurrensen ser ut som sengångare i dammet från snabba och smidiga Applekatter…
http://macworld.idg.se/2.1038/1.399993/detta-blir-effekterna-av-jobs-avgang
http://arbetarbladet.se/ledare/1.3846452–ar-pa-jobbet-och-ar-full-
Kommentera