Hur kan några få personer i världen bli så stenrika? Det är en enkel process egentligen, man får väldigt många att betala en skärv till några få. En ensam kapitalägare kan få behålla vinsten i vinstgivande företag, man kan ha en handfull ägare till ett riskkapitalbolag som köper och säljer skolor och vårdinrättningar.
För svensk arbetarrörelse har denna ansamling av rikedom hos kapitalägare varit legitim sedan man i det berömda Saltsjö-avtalet kom överens om att facken kunde förhandla om förbättringar mot att arbetsköparna fick leda och fördela arbetet, samtidigt blev det en borgfred också över arbetsresultatet då facken förhandlade om löneandelen av produktivitetsvinsterna.
Den borgfreden varade till 80-talet då diskussionen om löntagarfonderna dök upp på arenan, då lönarbetande och facken började fundera om man inte också borde få inflytande över de allt större kapitaltillgångar man skapade med sitt arbete. Löntagarfonderna blev från början en skadskjuten fågel som begravdes i borgerlighetens bombmattor och försvann från debatten.
Kanske hade det rubbat utvecklingen som sedan inleddes och som pågår för fullt idag, där kapitalägare ges tillgång till vår offentliga verksamhet för att utveckla vinster från behov av vård och utbildning. Det finns inget naturgivet i denna utveckling mer än kapitalets behov av nya områden för vinster, det finns idag få tillfällen att investera kapital i varuproduktion eller privata tjänster och den finansiella spekulationen har visat sig vara en ganska osäker bransch. Bättre att satsa på vård av sjuka, tillgången på patienter är mera säker över tid för att inte tala om utbildning, en elev kan man kapitalisera på i minst nio år…
Idag är det egentligen bara Vänsterpartiet i svensk politik som håller emot inträdet av vinstsökande kapitalägare på den offentliga sektorns område. Vi menar att det finns en grundläggande skillnad på att verka inom offentlig sektor och marknadsekonomi, dels att vi ska tilldela resurser efter behov inte marknadsfaktorer (lönsamhet) dels att varje tilldelad krona från skattekollektivet också ska användas i verksamheten. För ytterligare argument kring den nyligen avslutade kampanjen kring vinsterna i vården se nedan bloggen för riksdagsledamoten från Uppsala, Jacob Johnson:
http://jacobjohnson.v-blog.se/2011/03/10/valfard-riskkapitalets-nya-guldgruva/
Kommentera