Arbetsköpare och arbetare har både motsatta och gemensamma intressen. Att ett bra fackligt arbete på sikt är lönsamt för företagen med skyms undan i dagens debatt. Har man till exempel ett väl utvecklat skyddsarbete på ett företag så bygger det på att det också finna aktiva skyddsombud. Människor som hjälps åt att spana efter arbetsmiljöproblem, problem som kan bli dyrbara för företaget om de inte åtgärdas i tid. Naturligtvis finns det också annat sätt för ett företag att hantera skyddsarbetet att skita i allt och göra sig av med personer som intresserar sig för arbetsmiljön eller blir skadade. Men i huvudsak är majoriteten av företagen intresserade av att finnas kvar på marknaden en längre tid och vill hantera frågor seriöst. Ett välorganiserat fack är också en väg för att hantera och förhandla kring företagets frågor, som arbetsköpare skulle jag uppskatta att mina anställda tillhör en facklig organisation så att försäkringar och andra anställningsfrågor blir hanterade för deras del på ett bra sätt.
Men för högern är facken ett besvär, numera har man återgått industrialismens barndom i sitt tänkande för trots vackra ord läpparna så motarbetar man fackligt inflytande på alla plan. Man förvägrar facken möjligheter att ens kunna övervaka att arbete utfört i Sverige blir rimligt betalt.
Det fackliga uppdraget att bevaka att liknande arbete betalas efter samma mått är viktigt för samhället i stort. Det handlar om fördelningen mellan vinster och löner, det handlar om att konkurrens ska ske på lika villkor, detta senare argument var anledningen till att amerikanska kapitalister tog initiativet till att bilda ILO (http://www.ilo.org/global/lang–en/index.htm). FN:s organ för att övervaka arbetsmarknaden. Men det har man glömt bort idag och sålt ut sina företag till Kina.
Alltså det fins ett gemensamt intresse av att arbete betalas så att arbetarna kan efterfråga produkter, det finns ett gemensamt intresse i att det företag man verkar i finns kvar på marknaden och kan delta konkurrenskraftigt. Men det finns också ett konfliktcentrum mellan vinst och lön, inte bara lön, en vettig arbetsmiljö och andra saker som inte är investeringar i ökad produktion är i konflikt med vinstintresset.
Facken i Sverige är duktiga på samhällsansvar och företagandets villkor, men tidigare ha man kunnat luta sig mot ett samhällstöd för sina medlemmar när det gäller arbetslöshet och utbildning vid strukturomvandlingar. Dessa grundförutsättningar håller inte längre och måste återupprättas för ett bättre samhälle.
På jakt efter facken
23/01/2011 av seppojl
Kommentera