Först på plan att svara på Amnesty brevet om mänskliga rättigheter var Vänsterpartiet:
Hej Seppo,
Hoppas allt är väl med dig!
Tack för ditt mejl. Du har skrivit till Lars Ohly som har bett mig svara eftersom jag är politisk sekreterare med ansvar för den fråga som ditt mejl berör.
För Vänsterpartiet är demokrati och mänskliga rättigheter inte förhandlingsbara. Vi vill att Sverige ska vara ett land som konsekvent försvarar demokrati och mänskliga rättigheter, oavsett var, av vem eller med vilka motiv de kränks eller inskränks. Vänsterpartiet försvarar de värden som FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter slår fast. FN:s stora Wienkonferens för mänskliga rättigheter 1993 uttalade sig tydligt om de mänskliga rättigheternas odelbarhet, inbördes beroende och universella giltighet. Kvinnokonferensen 1995 i Peking innebar också ett stort framsteg för att införliva jämställdheten mellan män och kvinnor i de mänskliga rättigheterna. Detta synsätt, som också är Vänsterpartiets, återkommer därefter också i det flesta FN- och andra internationella dokument i ämnet.
Mötesfrihet, organisationsfrihet, strejkrätt, yttrandefrihet samt allmänna och hemliga val är nödvändiga beståndsdelar i varje demokratiskt samhälle. Men även rätten till arbete, utbildning, bostad och vård är nödvändiga beståndsdelar för ett människovärdigt liv och ett demokratiskt samhälle. Vi vet från Sveriges historia att rätten utbildning, arbete, bostad, mat med mera måste respekteras för att alla i realiteten ska kunna utnyttja sina politiska och medborgerliga rättigheter. På samma sätt är de politiska och medborgerliga rättigheterna förutsättningar för att alla grupper i samhället ska kunna kräva sina sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter.
Vänsterpartiet menar att om Sverige ska vara en trovärdig röst för mänskliga rättigheter krävs ett konsekvent agerande där de mänskliga rättigheterna behandlas likvärdigt. Vi menar att när brott mot mänskliga rättigheter i olika länder kritiseras ska detta göras utifrån likvärdiga bedömningsgrunder. Tyvärr ser vi hur t.ex. den borgerliga regeringen har olika måttstockar, och ibland inga måttstockar alls, för mänskliga rättigheter, beroende på var, av vem och med vilka motiv de kränks. Så länge brotten begås av USA och dess allierade möts de av tystnad, ursäkter eller bortförklaringar. När brotten begås av USA:s fiender används de för att försvara folkrättsbrott, ockupation och isolering.
Sverige ska självklart respektera det absoluta förbudet mot tortyr.
Vänsterpartiet har vid mer än ett tillfälle motionerat om att Sverige omgående ska implementera Romstadgan för den Internationella brottmålsdomstolen genom ny lagstiftning. Se exempelvis motion 2007/08:U20 med anledning av skr. 2007/08:109 Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik.
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GV02U20
Vad gäller stärkandet av skyddet för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter så har Vänsterpartiet även i detta fall vid åtskilliga tillfällen motionerat om att Sverige bör ansluta sig till tilläggsprotokollet till FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Senaste gången vill jag minnas att detta skedde i motion 2008/09:U5 med anledning av skr. 2008/09:11 Frihet från förtryck – skrivelse om Sveriges demokratibistånd.
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02U5
Utöver detta anser Vänsterpartiet att Sverige ska ansluta sig till migrantarbetarkonventionen.
Yasmine Carlsson (V) via Jill-Marie Linder (V)
Kommentera