Det behövs ett transformationskapital, aktiekapital som misslyckats med sitt uppdrag ska likvideras det är normalt i en kapitalistisk ekonomi. Men förvaltningen av de byggnader och maskiner borde överföras till de människor som arbetat i byggnaderna och med maskinerna. Om de är beredda att göra det förstås, det är normalt att kapital slås ut i konkurrensen och att alla försök att driva vidare det är dödsdömt.
Till exempel skulle de 3600 anställda på SAAB få frågan om de är beredda att driva sin fabrik vidare själva och för att åstadkomma detta borde det finnans finansiellt kapital tillgängligt och antagligen är det staten igen som får ställa upp med det. Genomsnittligt för varje anställd rör det sig om uppemot en miljon kronor men då betyder varje anställd på SAAB också ett antal jobb till i omgivningen. Så genomsnittskostnaden för en finansiering av ägandet är egentligen lägre.
Om de anställda får chansen att äga sin fabrik kommer man motsvarande slippa utgifter för arbetslöshetsförsäkringen istället så statsekonomiskt är det väl motiverat. Jag tror de anställda i SAAB har goda möjligheter att utveckla idéer för sin produktion som blir marknadsdugliga varor. Låt oss säga att staten köper ut det misslyckade kapitalet från GM för 3,2 miljarder och låter de anställda låna pengarna och betala tillbaka i framtiden, då har man gjort det som behövs och kan göras.
De anställda på SAAB har rätt få visa att de tillsammans kan samarbeta för att trygga sin gemensamma framtid.
Seppo,
Om inte en av världens ledande biltillverkare kan tillverka bilar så att kunder vill köpa dem – hur i all världen skulle ett personalcooperativ klara av det?
Trollhättans kommun hade för övrigt 4 SAAB av 150 bilar i sin kommunflotta så inte ens kommunen tyckte tydligen att det var viktigt att det tillverkas bilar i sin egen kommun.
Vänsterpartiet vill chockhöja skatterna på drivmedel så det är väl närmast hyckleri att du nu skriver att ni värnar svensk bilindustri..
Intressant att en ledande företrädare för Svenskt näringsliv misstror våra bilarbetares kunskaper och förmåga. Själv tror jag att det personalkollektiv av tjänstemän och arbetare på SAAb:s bilfabriker mycket väl skulle kunna leda en omställning av produktionen till bilar eller andra produkter. Den som läser min text uppmärksamt ser att jag inte skrev om en framtida bilproduktion utan använde orden:”att utveckla idéer för sin produktion som blir marknadsdugliga varor.”.
Hur var det sedan med den fria konkurrensen? Ska Trollhättans kommun stödköpa SAAB-bilar? Jag tror att varje kommun får köpa de bilar som LOU ger dem möjlighet att göra och som svarar mot ställda krav.
Att höja bensinpriset med 75 öre skulle var en chockhöjning enligt Näringslivets företrädare, det skulle vara lämpligt att informera bensinbolagen om det, det är ungefär samma prisförhöjning bolagen lyckas fixa till semesterperioden då folk far runt som mest….
Den som inte nöjer sig med sagor högerns företrädare blint diktar ihop om vår politik kan kolla på på sidan här om våra skattesänkningar och höjningar för trafiken:
http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1144:10-offensiva-klimatsatsningar-i-budgeten&catid=22:nyhet&Itemid=799
Beträffande GM:s förmåga att vårda och ta hand om varumärket SAAB, är vad jag har läst, ett mycket stort antal biljournalister inte särskilt imponerade av detta jätteföretags ansträngningar…
Nu har det löst sig med SAAB utan att staten köpte fabriken, men Laine du svarar inte på min fråga vem som skulle ha köpta bilarna om de anställda hade tagit över bilfabriken? SAABs problem verkar ju vara att inte tillräckligt många tycker att det är en bra bil. Finns det några fackföreningsägda företag som har gått bra? BPA eller vad tänker du på?
Seppo, jag har läst din blogg och jag skulle gärna vilja veta vilka kommunistiska länder som varit framgångsrika i att skapa välstånd för folket och vilka städer i Sverige som styrs av socialister som är framgångsrika i dina ögon i att skapa en bra skola med bra resultat i kunskap, låg arbetslöshet och ett bra företagsklimat.
Vem ska köpa bilarna nu då? Oavsett ägare får SAAB-fabriken prångla ut något på marknaden som hittar köpare.
Min poäng är att de anställda skulle fått chansen att driva vidare fabriken om de trodde på sitt kunnande och sin fabrik. Insatsen för det kan vi ge som lån eftersom samma mängd människor i arbetslöshet drar liknande resurser från den offentliga sektorn…
Du får gärna titta på kommentaren till mitt senaste blogginlägg från Florian Burmeister med en ytterligare diskussion om demokratiskt ägande. Det verkar nästan finnas en personlig aversion mot tanken att vi ska kunna producera bilar i Sverige hos denna så evigt negativa Lars Beckman.
BPA kraschade med finanskrisen och så mycket mer vet jag inte, mer än att också det bolaget var ett hatobjekt i borgarpressen.
Som organisationer har inte arbetarrörelsen visat sig vara några lysande ägare. Men vi behöver fler personalkooperativ/personalägda företag för att fortsätta utveckla den formen av ägande och se om det finns några strukturella problem med ett sådant ägande.
Och när argumenten tryter tar vi fram gamla kommunistspöket igen, en fråga utan relevans för min del, sommaren 1989 i Östtyskland tänkte jag att ”så här kan man inte ha det” och det kunde man ju inte.
Ja, Fagersta med 58% Vänsterpartiröster kanske är ett trevligt ställe.
Men frågan ställd av Beckman om kommunerna syftar bara till att visa att välbeställda förortskommuner som lever av sina arbeten i närliggande städer med mera komplex social struktur i flera fall lyckas nå fram i Svenskt Näringslivs rubbade undersökningar..